Autor Tema: Uticaj ishrane na razvoj skeleta pasa  (Pročitano 7564 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže BlackKan

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 6029
 • Member since: Mar 16, 2012

Uticaj ishrane na razvoj skeleta pasa
« poslato: 01 Oktobar, 2012, 11:58:24 »
U poredjenju sa ostalim vrstama zivotinja ukljucujuci i coveka,kod pasa su promene u razvoju vidljive za vrlo kratko vreme.
Ove razlike su posebno vidljive kod pasa velikih rasa,koji u 16-18 mesecu starosti dostizu velicinu odraslog psa(mada nisu dostigli I masu odraslog psa)
Posto je proces rasta vrlo brz,to je jos jedan faktor rizika za pojavu patoloskih problema potpornih aparata.Mnogi psi se radjaju sa genetskim predispozicijama ka tim patologijama..Ove patologije ukljucuju osteonhodrozu i displaziju kukova i laktova.

Na pojavu ovih bolesti veliku ulogu ima i ishrana.Predispozije za ove pojave se najcesece javljaju kod labrador retrivera,bernskog planinskog psa,nemackog ovcara,mastifa i dr.Kod nekih su vise izrazeni problemi sa ramenim zglobom,kod drugih sa laktovima i kukovima.
Sprovedena su istrazivanja  na univerzitetima u Svedskoj i Holandiji,gde je ispitivano na koji nacin ishrana ima uticaj na proces rasta.
Dva su kljucna faktora
-prekomerna ishrana ( narusen balans .tj.snabdevanje preteranom energijom i mineralima)
-povecan unos kalcijuma

Povecan unos kalcijuma se pokazao kao kljucni faktor za pojavu navedenih problema.Preporucena kolicina kalcijuma od 1.1% se pokazala velika,za pse krupnijih rasa,narocito u ranoj fazi rasta (prvih nekoliko nedelja i meseci).Isto tako ne bi trebalo da se znatno smanjuje unos kalcijuma,jer u tom slucaju dobijamo slab skelet psa i lake prelome.Studije su pokazale da je procenat 0,8% kalcijuma najbolji za stence velikih i krupnijih rasa tokom celog perioda rasta sve do postizanja fizicke zrelosti.
Stvarni nivo kalcijuma u hrani je malo drugaciji od gore navedenog,posto je bilans ishrane zasnovan na sadrzaju i potrebi za energijom,a ne kolicini hrane.Ishrana kompletnom i izbalansiranom hranom znaci automatsko izravnjanje ostalih komponenti koji se koriste.Iz ovoga sledi da visoko energetska hrana sa količinom kalcijuma od 1.1% će uticati na smanjenje usvajanja kalcijuma u poređenju sa slabo kvalitetnom hranom sa istim nivoom kalcijuma. Zbog ovoga je potrebno analizirati procentnu koncentraciju kalcijuma u skladu sa energetskom vrednosti hrane.
Na taj nacin procenat sadrzaja kalcijuma u ishrani treba da bude u vezi sa njegovim ucescem sadrzaja  u energiji.

Drugi najvazniji faktor je uticaj nivoa fosfora.Manji procenat fosfora dovodi do skeletnih abnormalnosti samo u slucajevima znacajnijeg smanjenja u ishrani.Na primer,to se desava kada se pas u razvoju hrani samo mesom.Takva ishrana dovodi do neprihvatljivo-niskog unosenja kalcijuma(0,03%) u kombinaciji sa narusenim balansom kalcijum/fosfor.Rezulata je slab skelet i visoki rizik patoloskih preloma.

Vrsta ishrane ima veliki uticaj na razvoj displazije.Kao sto je vec receno prekomereno hranjenje stenaca u fazi rasta povecava rizik od displazije kukova.Znaci dolazi do brzog povecanja misicne mase,sto ne moze da isprati nezreli skelet.Pri rodjenju skelet stenadi se sastoji uglavnom od hrskavica,koje se postepenim rastom zamenjuje sa cvrstim kostima.Za razliku od kostiju hrskavica je podloznija deformacijama.

Rezultati istrazivanja su pokazali da visok sadrzaj proteina u ishrani nema uticaj na formiranje skeletnih deformacija.U ovim studijama je koriscena hrana sa 32% proteina.U prvih kriticnih 6 meseci,nisu ispoljene nikakve promene na razvoj  skeleta.

                                                                                                                                                                                         Izvor www.iku.ru

Van mreže Murphypei

 • Sr. Member
 • ****
 • Poruke: 374
 • Member since: Aug 17, 2012

Odg: Uticaj ishrane na razvoj skeleta pasa
« Odgovor #1 poslato: 09 Mart, 2013, 11:36:54 »
Da ne otvaram novu temu evo ovde ću taman se lepo nadovezuje.

Kad vidite ove slike šta prvo pomislite?

Ja ću vam reći šta pomisli veliki broj veterinara: "Jaooj rahitis, hitno psa na kalcijum!"

Naravno ovo uopšte nije u vezi sa nedostatkom kalcijuma niti rahitisom nego sa preteranim količinama vitamina, minerala, proteina itd.

Stanje se zove carpal laxity i veoma lako se ispravlja. Nastaje kao posledica prebrzog razvoja štenaca koji su na ishrani bogatoj raznim suplementima kao i na komercijalnim hranama za štence. Štenci koji se prebrzo razvijaju postaju poprilično teški i ligamenti ne mogu da isprate razvoj kostura i težinu psa tako da postaju slabi. Većina pasa sa ovim problemima je na komercijalnim hranama za štence kao i na dodatnim vitaminima i suplementima.

Tretman podrazumeva:

-posetu veterinaru da se proveri da li postoji neki problem sa zglobom.
-prebacivanje ishrane na ishranu za odrasle pse ili na hrane za štence velikih rasa. Cilj je usporiti brzinu rasta šteneta.
-prekinuti sa svim suplementima
-izbegavati klizave površine i beton, vežbati štene na travi ili tepihu tako što se tera da se podiže na prednjim nogama što više (granulica iznad glave)
-u krajnjem slučaju stavljaju se bandaži oko nogu i pas ih nosi određeni vremenski period, stanje se obično ispravi za 7-14 dana.


izvor: DVM Jeff Vidt specijalista za šar-pejeve Amerika,  www.drjwv.com

E sad pitanje da li ste ikada čuli da kod nas za ovo kažu išta slično osim da je u pitanju rahitis i da štene treba što više krkati raznim kalcijumskim dodacima? (naravno mislim i na čuveni kafortan kojim su ovo "lečili" koji nema veze sa kalcijumskim dodatkom).


EDIT: P.S. Ovo ne znači da nema slučajeva rahitisa kod pasa i trenutaka kada se mora dodavati kalcijum i da se tad sa tim slažem, ali se nadam da ćemo kroz diskusiju doći i do toga.  sm wink''Do not make the mistake of treating your dogs like humans or they will treat you like dogs.''

Van mreže BlackKan

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 6029
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Uticaj ishrane na razvoj skeleta pasa
« Odgovor #2 poslato: 09 Mart, 2013, 20:45:21 »
vizualno je slicno,i ja bih prvo pomislio na rahitis,jer za ovo drugo naravno nisam ni cuo  sm redface

jel uopste ima neko snimanje,neka metoda da se utvrdi da li je vezano za jedno ili drugo ili je samo vizualna kontrola veta presudna

da li je onda i moguce da veci broj stenadi moze da boluje od carpal laxity-a,nego od rahitisa,jer je s obzirom da se gro hrani komercijalnom hranom,a dodaci su sto je neko i skoro spomenuo uvek mac sa dve ostriceVan mreže Emne

 • Full Member
 • ***
 • Poruke: 107
 • Member since: Feb 16, 2013

Odg: Uticaj ishrane na razvoj skeleta pasa
« Odgovor #3 poslato: 10 Mart, 2013, 13:13:48 »
Hm... psu moje komsinice se desilo ovo sa nogama.
Ne znam da li postoji neka metoda kojom se utvrdjuje za sta je vezano, njen vet je samo vizuelnom kontrolom "utvrdio" da je rahitis.

Sad, ona ga hrani iskljucivo ekstra kvalitetnim granulaama i koristi raznorazne dodatke ukljucujuci i karfotan koji koristi od kad je stene doslo kod nje...   :th: