Autor Tema: Torzija želuca  (Pročitano 16307 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Поп

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 3650
 • Member since: Mar 16, 2012

Torzija želuca
« poslato: 22 Mart, 2012, 12:48:57 »
American Kennel Club Gazette, april 2003

Vecina slucajeva nadimanja zeluca u pasa, cak 75%, uzrokom su torzije zeluca, kada se zeludac okrene i  tako savijen prekida svaku mogucnost protoka tvari kroz njega. Zelucani plinovi se ne mogu osloboditi i zeludac se siri. Oboljeli psi sline jer ne mogu gutati, kao ni podrigivati ili povracati, sto bi pomoglo smanjenju rastuceg pritiska zbog zelucanih plinova. Uslijed pritiska siri se trbusna supljina koja na lupkanje moze zvucati poput bubnja.Pasmina s najvecim prosjekom nastanka torzije zeluca je njemacka doga, cak 42,4%. Ostale najugrozenije pasmine ukljucuju krvosljednike, irske vucje hrtove, irske setere, akite, standardne pudle, njemacke ovcare i boksere. Druge pasmine dubokih prsa i njihovi krizanci takodjer spadaju u rizicnu skupinu.
Doktor Larry Glickman, epidemiolog na Purdue University School of Veterinary Medicine, zapoceo je s istrazivanjem nadama zeluca u pasa 1994. g. Proucio je 1914 pasa kod kojih prethodno nisu bili zabiljezeni slucajevi nadimanja. U istrazivanju je prouceno 11 velikih i divovskih pasmina pasa. Otkriveno je nekoliko rizicnih faktora za nastanak torzije.
Rizik od nastanka torzije zeluca veci je kod pasa koji imaju duboka i uska prsa. Rizik se moze i izracunati ako dubinu prsa podijelimo s sirinom. Omjer dubine i sirine prsa odrazava koliko u trbusnoj supljini ima mjesta  za pomicanje zeluca. Sto je rezultat veci vise je mjesta za pomicanje zeluca, a time i veci rizik za nastajanje torzije.
Otkriveno je da su mrsavi psi podlozniji torziji od onih prekomjerne tezine. Pretpostavlja se da je to zbog toga sto salo zauzima mjesta u trbusnoj supljini. Nedostatak sala u trbusnoj supljini stvara situaciju slicnu onoj kod psa sa dubokim i uskim prsima ? mrsavi pas ima puno vise mjesta u trbusnoj supljini za pomicanje zeluca nego sto ga ima debeli pas. To naravno ne znaci da su psi prekomjerne tezine opcenito zdraviji od mrsavih pasa.
Rizik od nastanka torzije povecava se sa staroscu psa. Za velike pasmine pasa rizik od nastanka torzije povecava se za 20% svake godine poslije 5 godina starosti. Za divovske pasmine pasa rizik se povecava 20% svake godine vec nakon navrsene 3 godine.
Kod pasa ciji su rodjaci u prvoj generaciji imali torziju, sanse da i oni dozive torziju zeluca su 63%.
Psi koji brzo jedu imaju 15% vece sanse za nastanak torzije zeluca. To moze biti povezano s vecom kolicinom progutanog zraka.
Jedna od tradicionalnih preventiva za sprjecavanje torzije bila je povisivanje zdjelica za hranu i vodu, ali se pokazalo da to zapravo povecava sansu za nastanak torzije zeluca za 110%. Ta povezanost je provjerena time sto nijedan od tih pasa iz studije nije imao bliske rodjake koji su dozivjeli torziju.
Istrazivanje je takodjer pokazalo da plasljivi, nervozni i agresivni psi cesce oboljevaju od torzije od onih pasa koje su njihovi vlasnici opisali kao veselog temperamenta.
Stres takodjer moze biti ubrzavajuci faktor za nastanak torzije i mnogi psi oboljevaju neposredno nakon izlaska iz boksa ili duge voznje autom.
Nesto veci postotak muzjaka nego zenki oboljeva od torzije.
Nekoliko cimbenika vezanih uz prehranu povezano je uz vecu opasnost od torzije, kao hranjenje dehidriranom hranom i davanje samo jednog velikog dnevnog obroka.
Psi hranjeni dehidriranom hranom koja medju prva cetiri sastojka sadrzi mast imaju 170% vece sanse za nastanak torzije. Psi hranjeni dehidriranom hranom koja sadrzi limunsku kiselinu i bila je namocena prije posluzivanja imaju 320% vece sanse za nastanak torzije.
Obrnuto, hranjenje dehidriranom hranom pomijesanom sa mljevenim mesom i kostima smanjilo je rizik od torzije za 53%. Mijesanje kuhane hrane ili konzervi s dehidriranom hranom takodjer smanjuje rizik od torzije.
U zadnjih trideset godina nastanak torzije zeluca povecao se za 1500%, a to se podudara s povecanjem koristenja dehidrirane hrane. U Australiji i Novom Zelandu postotak oboljelih pasa iz rizicnih pasmina puno je manji. Otkriveno je da je prehrana pasa u tim zemljama manje ovisna o dehidriranoj hrani.
Hranjenje pasa jednim velikim obrokom na dan moze znatno otezati zeludac cime se rastezu hepatogastricki ligamenti koji inace odrzavaju normalan smjestaj zeluca u trbusnoj supljini. Kod pasa oboljelih od torzije zeluca otkriveno je imaju puno duze hepatogastricke ligamente; pretpostavlja se da je uzrok tome kronicno istezanje ligamenata. To bi takodjer objasnilo zasto se rizik od torzije povecava sa staroscu psa.
Nekoliko popularnih teorija vezanih uz nastajanje torzije zeluca tijekom istrazivanja nije potkrijepljeno dokazima. Nije pronadjena veza za nastanak torzije uz fizicku aktivnost prije ili poslije obroka jer je vecina pasa oboljela u toku noci kad su imali prazne, plinom ispunjene zeluce. Takodjer nije otkrivena povezanost s cjepljenjem pasa, vrstom hrane odredjenog proizvodjaca ili vremenom i kolicinom konzumiranja vode prije ili poslije obroka.
Prema istrazivanju provedenom do danasnjeg dana mozemo nabrojati nekoliko faktora koji udruzeni mogu opisati tipicnog primjerka psa koji oboljeva od torzije zeluca: duboka i uska prsa, mrsavost, rodjak koji je vec imao torziju, brzo jedenje, prehrana dehidriranom hranom, jedan veliki obrok dnevno, stres, te plasljivi, nervozni i agresivni temperament.
Prosjecno 30% pasa koji obole od torzije zeluca umire ili mora biti uspavano. Uzroci mogu biti sok, aritmija srca, te pucanje ili odumiranje stijenke zeluca. Istrazivanja su pokazala da 40% oboljelih pasa ima neku vrstu aritmije srca za vrijeme torzije. Kako bi se to drzalo pod kontrolom oboljelim psima se u toku lijecenja obicno daje infuzija i terapija protiv soka.
Hitni postupak pri lijecenju torzije zapocinje dekompresijom, tj. smanjivanjem pritiska plina u zelucu. To se postize uvlacenjem cijevi u zeludac, ili, ukoliko je cijev nemoguce uvuci zbog torzije, zabijanjem hipodermicke igle postrance kroz trbusnu supljinu kako bi se oslobodio plin iz zeluca.
Ako pas prezivi dekompresiju, ali zeludac mu je i dalje uvrnut za ispravljanje je potrebna hitna operacija. Kod nekih pasa potrebno je odstraniti i ostecenu slezenu ili dio stijenke zeluca. Nakon sto se uspostavi normalna anatomija zeluca pristupa se najvaznijem dijelu operacije ? gastropeksiji (gastropexy). Tim postupkom zeludac se pricvrscuje na noseci zid u unutrasnjosti trbusne supljine i sprjecava se ponovna torzija u buducnosti.
Istrazivanja su pokazala da 76% pasa kod kojih nakon torzije zeluca nije izvedena gastropeksija ponovo oboljeva od torzije; vise od polovice njih oboljeva vec unutar 3 mjeseca od nastanka prethodne torzije. Samo 6% pasa kod kojih je izvrsena gastropeksija ponovo je dobilo torziju zeluca. Na psima cije je stanje stabilizirano bez operacije trebalo bi izvesti gastropeksiju sto je prije moguce.
Za pasmine koje spadaju u rizicnu skupinu mnogi strucnjaci preporucuju da je bolje izvrsiti gastropeksiju kao preventivu nego cekati da do torzije zeluca i dodje. Kod pasa koji su iskljucivo kucni ljubimci ta se operacija obicno izvodi u isto vrijeme kad i sterilizacija.
U casopisu Journal of the American Veterinary Medical Association izdanom u prosincu 2002. naucnici su opisali novu tehniku gastropeksije pomocu laparoskopa. Ta tehnika iziskuje samo mali rez postrance na trbusnoj supljini.
Nastanak torzije kod psa ne odredjuje jedan glavni gen - psi ne nasljedjuju torziju zeluca kao takvu vec predispozicije za njezin nastanak. Kao sto vrijedi i za druge poremecaje uvjetovane s vise gena - sanse za stvaranje generacija zdravih pasa povecavaju se s poostravanjem selekcije pasa za uzgoj.
Mozda najbolji nacin selekcije pasa za uzgoj je odabir prema omjeru dubine i sirine prsnog kosa. Najbolji kandidati za uzgoj su psi s nizim rezultatima omjera te cija braca i sestre nisu imali torziju zeluca. Ako ce uzgajaci pri odabiru potencijalnih pasa za uzgoj odbacivati one s velikim rizikom oboljenja od torzije zeluca ucestalost ove bolesti trebala bi se smanjiiti.

Jerold S. Bell, DVM
Tufts University School Of Veterinary MedicineIzvor: www.ljubimci-forum.com

Van mreže Поп

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 3650
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Torzija želuca
« Odgovor #1 poslato: 08 April, 2012, 18:51:22 »
Lista rasa koje su najpodložnije torziji želuca.http://www.entirelypets.com/gadicbl.html

Van mreže Cubi

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 8070
 • Member since: Mar 18, 2012

Odg: Torzija želuca
« Odgovor #2 poslato: 30 Jul, 2012, 22:05:22 »
prenosim Milenin post iz FB grupe Prirodapasa

"Imala sam rotvajlera koji je prvi put uspeo da preživi torziju želuca, a drugi put ne. U gorenavedenom linku je sve lepo objašnjeno, samo da naglasim da je procenat preživljavanja torzije želuca (mislim na operaciju) krajnje minimalan i pas dobija samo nekoliko sati života. Veterinar mi je spomenuo da može preventivno da se "podigne" želudac štenetu da ne bi došlo do toga. Ovako ... psu davati raznovrsnu hranu, ako je moguće da polako jede i da nikako ne skače sa punim stomakom. Za ishranu možeš da daješ mnogo toga, osim mahuna, krompira, slatkiša što psi ne mogu da svare. Možeš i granulice, samo da nije jednolična ishrana."

izvor:
http://www.facebook.com/groups/323254421065465/

Van mreže Cubi

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 8070
 • Member since: Mar 18, 2012

Odg: Torzija želuca
« Odgovor #3 poslato: 08 Avgust, 2012, 11:56:18 »
zapravo, preneću celu konverzaciju sa FB jer je poučna


Milena Stanković:
Imala sam rotvajlera koji je prvi put uspeo da preživi torziju želuca, a drugi put ne. U gorenavedenom linku je sve lepo objašnjeno, samo da naglasim da je procenat preživljavanja torzije želuca (mislim na operaciju) krajnje minimalan i pas dobija samo nekoliko sati života. Veterinar mi je spomenuo da može preventivno da se "podigne" želudac štenetu da ne bi došlo do toga. Ovako ... psu davati raznovrsnu hranu, ako je moguće da polako jede i da nikako ne skače sa punim stomakom. Za ishranu možeš da daješ mnogo toga, osim mahuna, krompira, slatkiša što psi ne mogu da svare. Možeš i granulice, samo da nije jednolična ishrana.

Milena Stanković:
Samo još da se nadovežem da znam zaista puno rotvajlera koji su uginuli od torzije, da tu veliku ulogu igra genetika, pa ako je neki predak oboleo od toga, velika je verovatnoća da će i potomak isto da doživi.

Daniela Fiala:
Dve kuje koje su mi imale torziju želudca sa uspehom su operisane i uspešno se oporavile. Prilikom operacije veterinar je takođe pričvrstio, bukvalno zašio, želudac za trbušnu duplju, kako u budućnosti ne bi moglo da dođe do ponovne torzije. Sada se to rutinski radi priilkom svake operacije izvrtanja želudca. Danas su obe u starosti, jedna 9.5 druga 10.5 godina, jedu granule i nisu ni na kakvom posebnom režimu ishrane.

Ana Marija Cubela Lajhner:
Koliko sam čitala o tome (fala bogu nisam imala lično iskustvo) tu je jako bitno da se odmah reaguje. E sada, koliko neiskusnih vlasnika će znati šta je u pitanju, pa požuriti kod veta

Daniela Fiala:
Tačno, najvažije je kod veterinara stići u prva 2-3 sata od pojave prvih simptoma. Obično pas posle obroka legne da se odmori i spava, ali sa pojavom prvih simptoma torzije on postane uznemiren, ne zna šta mu se dešava, često priđe vlasniku i očekuje pomoć od njega. Savestan vlasnik će uvek primetiti da se pas ponaša neuobičajeno. Pas počinje da pojačano luči pljuvačku, ubrzo ima nagon za povraćanjem, a ne može da povrati. Oseća bolove u stomaku, nervozan je, nema mira, ustaje i leže, šeta se po sobi. Tek zatim krene da mu otiče stomak. Nažalost, za mnoge psi koji se drže po boksovima i daleko od očiju vlasnika torzija se ustanovi kada već bude prekasno :(

Milena Stanković:
Daniela, drago mi je da su vaše kuce preživele operaciju, i eto, prvi put čujem da je operacija uspela! Kod mog se, nažalost, kasno reagovalo ... bolje da ne znate koja je to agonija kako za samog psa tako i sa njegovog vlasnika.

Suzana Reljic:
Mene su savetovali da kuce iz tog razloga hranim 2x dnevno. To je bolja varijanta nego 1 dnevno (kako neki hrane). Hrana da bude raznovrsna. Mogu i granulice (ja ih potopim malo u vodu) sa povrcem. I bitno je da pas posle obroka miruje neko vreme. Da ne ide ni u setnju. Ja je ni ne mazim. Jer kad krenem da je mazim, onda ona legne, pa legne na bok, pa se okrece na ledja... a to mi se ni malo ne svidja. Tako da, posle obroka - strogo mirovanje bar sat-dva... Ja sam pocetnik u svemu ovome, nemam neko veliko znanje, ali slusam iskusnije od sebe :)

izvor:
http://www.facebook.com/groups/323254421065465/

Van mreže Поп

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 3650
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Torzija želuca
« Odgovor #4 poslato: 13 Septembar, 2012, 21:40:55 »
Bloating akita


"Ovaj pas se naduo, ali nije imao torziju želuca. Stomak mu se napunio vazduhom, ali po njegovu sreću, uspeo je da stigne do veterinara pre nego što se desila torzija. Uspeli su da ga ispumpaju(vazduh u želucu) i on je sada kod kuće i dobro je. Torzija se dešava kada se stomak okrene, prekida se protok krvi što izaziva odumiranje stomačnih ćelija."

Van mreže Cubi

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 8070
 • Member since: Mar 18, 2012

Odg: Torzija želuca
« Odgovor #5 poslato: 13 Septembar, 2012, 21:43:59 »
a baš si akitu morao da nađeš
 :sweating:

postaviću ovo u grupu na FB, biće poučno

Van mreže krisb

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 5762
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Torzija želuca
« Odgovor #6 poslato: 13 Septembar, 2012, 21:52:02 »
Meni ono malo trulo što puštaju psa da se muči da bi snimili, pošto se svuda priča da je najbitnije pravovremeno reagovati. Ali da je poučno, jeste.

Van mreže Поп

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 3650
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Torzija želuca
« Odgovor #7 poslato: 13 Septembar, 2012, 22:10:32 »
Ako sam ja dobro shvatio oni nisu znali šta se dešava i ovo su snimili sasvim slučajno. Pas je tek stigao u novi dom (kod udomitelja) i oni ljudi su verovatno hteli da snime taj trenutak, kad ono  :|

Van mreže Kaća

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 5498
 • Member since: Aug 03, 2012

Odg: Torzija želuca
« Odgovor #8 poslato: 06 Januar, 2013, 13:38:14 »
Mi smo ovde pričali da ne bi trebalo mešati prirodno sa granulama, a sad pročitah ovo:
Citat
Obrnuto, hranjenje dehidriranom hranom pomijesanom sa mljevenim mesom i kostima smanjilo je rizik od torzije za 53%.

a ludim svaki put kad komšije bace hleb, koske ili nešto prepuno masti, preko ograde, a ja ne vidim pre Bolta.. ne znam kako da objasnim mojima da im kažu da to ne rade više!! Neka nabave sebi psa koga će tako hraniti(a da, oni su jednog bacili već..), ali mog psa neka ne hrane, on ima šta da jede.
Nisu loša vremena, nego čovek.

Van mreže Поп

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 3650
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Torzija želuca
« Odgovor #9 poslato: 06 Januar, 2013, 14:52:50 »
Kaća moraš gledati širu sliku, a ne analizirati jednu rečenicu koju si izvukla iz celog teksta. Pročitaj sve još jednom i biće ti jasnije

Takva mešana ishrana smanjuje rizik od pojave torzije za određeni %, ne eliminiše ga, već ga samo smanjuje  sm wink

Što se tiče komšija, reci im sama. Napraviš se fina, reci da ti spakuju u kesu pa ćeš mu ti sama dati, a onda baciš to u kantu...


Van mreže Kaća

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 5498
 • Member since: Aug 03, 2012

Odg: Torzija želuca
« Odgovor #10 poslato: 07 Januar, 2013, 16:15:28 »
Pročitala sad, nešto je dobro za nas, a nešto nije. A u Gosbiju je mast na četvrtom mestu..  :wonder:

Citat
Takva mešana ishrana smanjuje rizik od pojave torzije za određeni %, ne eliminiše ga, već ga samo smanjuje   

Pa da, smanjuje ga, ali ja opet ne bih mešala. A komšije... joj, ne znam šta da radim sa njima. Ja mislim da njima ne vredi pričati, neko će stalno baciti nešto sa terase u naše dvorište.. ali mi je toliko drago kad uzmem hleb ili nešto tako i ubacim u kantu  :dm1: osećaj neverovatan  sm valjko1 :worth:
Nisu loša vremena, nego čovek.

Van mreže Поп

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 3650
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Torzija želuca
« Odgovor #11 poslato: 08 Januar, 2013, 12:11:18 »
I nemoj da mešaš, pređi skroz na RAW i nema da brineš, jer tada je šansa za torziju najmanja  :nod:

Van mreže Kaća

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 5498
 • Member since: Aug 03, 2012

Odg: Torzija želuca
« Odgovor #12 poslato: 08 Januar, 2013, 15:58:32 »
To sam i ja zaključila iz teksta, ali ne možemo da pređemo, nažalost..  :cry: inače bih ja to najviše volela.
Nisu loša vremena, nego čovek.

Van mreže krisb

 • Old Member
 • *****
 • Poruke: 5762
 • Member since: Mar 16, 2012

Odg: Torzija želuca
« Odgovor #13 poslato: 29 Jun, 2013, 21:23:02 »
Prirodna prevencija od torzije

Da li ste znali da psi koji se hrane veštačkom hranom imaju pet puta veće šanse da dobiju torziju želuca od pasa koji se hrane svežom ili kuvanom hranom? Postoje mnogi drugi faktori koji mogu da spreče torziju.
Pre nekoliko godina, veterinar  Peter Dobias je odlučio da prati pse sa istorijom stomačnih problema, kao I onih koji su imali dovoljno sreće da prežive ovo stanje koje je opasno po život. Nakon godina posmatranja I kliničke prakse, razvio je ove jednostavne korake da pomogne našim psima da izbegnu torziju.

Izbegavajte hrane bazirane na žitaricama, ukoliko je moguće izbegavajte bilo koju industrijsku hranu

Digestivni trakt pasa je idealan za varenje proteina. Za razliku od ljudi, creva pasa imaju veoma kiselu pH vrednost, što je dobro da bi se organizam odupreo patogenim bakterijama, ali ne I da svari zrna žitarica.
Ukoliko svog psa hranite industrijskom hranom, to može povećati rizik od torzije. Većina industrijskih hrana su visoko procesuirane, I kada vaš pas jede granule, pretvaraju se u kašu. Stomak ne treba preterano da radi da bi to svario, pa vremenom stomačni mišići oslabe. Slab stomak je vise sklon nadimanju, što se češće javlja kod hrane bogate ugljenim hidratima. Po mišljenju veterinara Peter Dobias-a granule, posebno one na bazi žitarica, su jedan od glavnih uzroka torzije.

Hranite psa svežim kostima

Hranjenje pasa živinskim, jagnjećim I malim do srednjim sirovim kostima jača mišiće želuca, koji će sprečiti nadutost. Kada su mišići želuca jaki, psu je lakše da istisne gas koji se eventualno nađe, bilo tako što podrigne ili ga istisne naniže u crevni trakt.
Hranjenje kostima je, sa tačke autora teksta, jedan od najvažnijih koraka u sprečavanju torzije.

Budite oprezni u hranjenju voćem I proteinima

Ukoliko vašeg psa između ostalog hranite I voćem, nikada ga nemojte davati zajedno sa proteinskim obrokom, zato što se vare skroz različito. Voće se vari u želucu jako brzo, ukoliko tu dugo ostane fermentiraće. Da biste sprečili nadimanje voće dajte psu najmanje jedan sat ili vise pre jela, a najmanje četiri sata posle obroka.

Vežba I aktivnost

Opšti zaključak je da psi ne bi trebalo da vežbaju posle jela. Ovo se odnosi kako na pse koje se hrane industrijskom hranom, tako I na one koje se hrane sirovim ili kuvanim. Kada je želudac pun, verovatnije je da će se okrenuti I uviti naglim pokretom, stvarajući torziju. Nikada ne forsirati nikakvu veću aktivnost 3-4 sata posle hranjenja.


Obezbedite prave nutrijente

Deficit vitamina, a posebno minerala može iamti negativni efekat na mišićne funkcije I varenje, što može dovesti do torzije. Važno je da ste sigurni da  ishrani vašeg psa ne nedostaje hranjivih materija.

Obezbedite dobar protok energije

Autor teksta, veterinar Peter Dobias, voli da mrežu energije tela uporedi sa sistemom za zalivanje, gde kičma omogućava glavni dotok vode, tj. snabdevanja energijom, a grane vode do ostalih organa. Ukoliko stegnemo crevo, voda ne teče, a šargarepa neće rasti. Telo nije mnogo drugačije, ako jedan segment kičmenih mišića postane ometen ili blokiran, to će uticati na organe povezane sa tim segmentom. Blokada segmenta mišića se može otkriti skeniranjem, a promena protoka energije će biti vidljiva.
Kroz godine posmatranja, autor je stvorio iznenađujuće pouzdanu mapu tela, gde se jasno vide odnosi kičmenih segmenata I organa. U procesu je pronađena veoma bliska veza između želuca I tačke na kičmenom stubu, na prelazu između grudnog koša I prvog lumbalnog pršljena.Primećeno je da psi skloni stomačnim problemima pokazuju zagušenja, upale I osetljivost upravo u torokalno-lumbalnom čvoru.
Mnogi veterinari ne žele da private činjenicu povezanosti želuca I ovog kičmenog segmenta. Međutim kada pogledaju kliničko stanje svojih pacijenata sa stomačnim problemima, većina njih ima neke znake degeneracije kičme, artritis ili spondilozu, upravo na ovom kičmenom segmentu. Povrede leđa stoga mogu biti predispozicija I za torziju.
Ukoliko želite da sprečite nadimanje, svakako morate da obratite pažnju na kičmu vašeg psa. Redovni pregledi I lečenje  pasa (posebno velikih) predstavljaju važan factor za prevenciju od torzije. Mogu pomoći fizioterapija, kiropraktika, masaža, akupunktura.

Vežba

Kičma I protok energije u celom telu može biti pod uticajem nivoa vežbanja u kom vaš pas uživa. Nizak nivo vežbanja može da napravi stagnaciju energije, ali ovaj problem nije toliko čest kao prenaporno vežbanje.
Mnogi ljudi stalno bacaju loptice I igračke svojim psima, neznajući da je telo psa dizajnirano samo za kratke periode trčanja, a ne za 20 I vise minuta bez prestanka, što dovodi do povreda.

Šta ako posumnjate da je došlo do torzije

Zapamtite da kada je pas zadihan, to ne mora da bude znak torzije. Dahtanje je pseći način znojenja I smatra se normalnim dokle god je psu udobno.
Ako vidite znake teške uznemirenosti, desni su blede, pas preterano balavi, pritom je stomak proširen, požurite sa svojim psom do najbližeg veterinara odmah.

Preventivna operacija – Gastropeksija

Gastropeksija je preventivni postupak gde se stomačni zid ušije za grudni koš kako bi se sprečilo uvrtanje želuca. Većina veterinara misli da ovakve operacije ne treba raditi, jer svaka hiruška intervencija utiše na energetske kanale u telu, I ušivanje želuca za grudni koš smanjuje njegovu mobilnost.


Autor teksta je veterinar Peter Dobias koji je bio u veterinarskoj praksi od 1988-2008. godine, kada je odlučio da svoju uspešnu veterinarsku raksu proda  u Vankuver, Kanadu, da posveti svoje naredne godine prevenciji bolesti i korišćenju  prirodnih metoda lečenja. Veruje da možemo stvoriti dug i zdrav život, prirodno.


Tekst preuzet sa: www.dogsnaturallymagazine.com

Van mreže Paša

 • Hero Member
 • *****
 • Poruke: 1617
 • Member since: Dec 27, 2012

Odg: Torzija želuca
« Odgovor #14 poslato: 29 Jun, 2013, 21:50:45 »
Vidiš ovo za voće je zanimljivo...ja sam to znala kada su ljudi u pitanju... Što se tiče pasa, ne usudih se da bilo šta prokomentarišem, jer većina dnevnih menija sadrži poneku voćku  sm hide
Nosim psa sa sobom.